GRAD SKRADIN
SLUŽBENE STRANICE

GRAD SKRADIN
SLUŽBENE STRANICE

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA KULTURNI CENTAR GRADA SKRADINA

Objavljeno: 15.05.2019, 11:50h

Dana 14.5.2019. u Kino dvorani u Skradinu održana je početna konferencija projekta Kulturni centar Grada Skradina sufinanciranog sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 2.050.570,00.

Provedba projekta započela je 1.12.2018.g. i trajati će 24 mjeseca.

Korisnik bespovratnih sredstava je Grad Skradin, a partneri na projektu su:

  • Kazališna udruga Virko, Šibenik
  • Udruga Rupska zvona
  • Gradska glazba Skradin
  • Gradska knjižnica Ivan Pridojević Skradin

 

Ciljevi projekta:

  • uspostaviti Kulturni centar Grada Skradina u kojem će se provoditi kulturni i  umjetnički programi
  • putem predavanja, radionica i mentorstva   osnažiti kapacitete lokalnih OCD-a i ustanova u kulturi
  • uspostaviti model sudioničkog upravljanja u kulturi             

 

Na početku konferencije prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika gđa Kristina Vlaić Bubalo. Naglasila je važnost projekta za Grad Skradin i lokalnu zajednicu s obzirom da na tom području ne postoji dostupan adekvatan prostor za izvođenje kulturnih programa, a Skradin ga zaslužuje kako zbog svog povijesnog značenja tako i zbog aktualne turističke važnosti.

Također je istaknula važnost partnera za provedbu projekta jer je na temelju plana njihovih aktivnosti projekt dobio „zeleno svjetlo“.

Voditeljica projekta gđa Nikolina Uroda je rekla kako je bitno povećati opseg ponuđenih sadržaja kako bi se u aktivnosti mogli uključiti ljudi svih životnih dobi i afiniteta. Upravo zato je u planu izrada modela sudioničkog upravljanja koji bi najbolje zadovoljio sve zainteresirane.

Potom je koordinatorica aktivnosti, gđa Marijana Skorić, uz prezentaciju objasnila elemente kroz koje se odvija provedba projekta i zamolila partnere da ukratko predstave svoje aktivnosti.

Gđa Ana Berač, kao članica Gradske glazbe Skradin, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu zbog višestruke koristi koja iz njega proizlazi. Naime, dobivena bespovratna sredstva uložit će se u održavanje instrumenata i provedbu više radionica na kojima će se djecu upoznati s glazbom i potaknuti ih da nastave održavati dugu tradiciju skradinske glazbe.

Gđa Jelena Žurić iz Kazališne udruge Virko pohvalila se velikim odazivom djece na radionice (dramsko-literarna, plesno-glazbena, likovna i lutkarska) koje se provode u OŠ Skradin. Nažalost, interes je veći nego prostorni kapaciteti koji bi ga mogli zadovoljiti pa je izrazila nadu da će Kulturni centar nakon adaptacije ispuniti povećane zahtjeve.

G.Florijan Paić, predsjednik Udruge Rupska zvona pozdravio je ideju o uspostavi Kulturnog centra i izrazio zadovoljstvo što su prepoznate tradicionalne vrijednosti koje njegova udruga njeguje i nadu da će iste biti prepoznate u široj javnosti.

Gđa Marija Marenzi iz Gradske knjižnice Ivan Pridojević  Skradin također je izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesa za aktivnosti koje provodi knjižnica. Posebno su  angažirana djeca koja najviše uživaju u kvizovima znanja.

Na kraju se prisutnima obratio i stručni suradnik na projektu g. Martin Mrša koji je napomenuo da Grad  može biti ponosan što je jedan od 34 nositelja kojima su odobrena sredstva u sklopu Poziva „Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva“ i jedini specifičan po tome što može adaptirati postojeću zgradu u čemu djelomično sudjeluje vlastitim sredstvima.

 Opći je zaključak da je Kulturni Centar dugo očekivan i potreban jer lokalna zajednica vapi za kvalitetnim sadržajima kojima bi mogla ispuniti slobodno vrijeme. Cilj je ovog projekta sudioničko upravljanje javnim prostorima pa kako bismo ga ispunili svatko mora dati svoj obol: Grad ustupiti zgradu koja je u njegovom vlasništvu, a civilno društvo ju ispuniti programima.

NOVOSTI

 

Copyright © 2019   •   Grad Skradin - Službene stranice   •   Sva prava pridržana   •   Web dizajn i izrada: MEDIAN kreativna rješenja