GRAD SKRADIN
SLUŽBENE STRANICE

GRAD SKRADIN
SLUŽBENE STRANICE

ZLATNA POVELJA KNJIZI SKRADINSKE MATICE

Objavljeno: 12.07.2019, 11:22h

Knjiga Ante Jurica „Ravni kotari i Bukovica. Naselja - sakralni objekti, utvrde i arheološka nalazišta /Kulturno-povijesni pregled“ u izdanju ogranka Matice hrvatske iz Skradina ovih dana dobila je Zlatnu povelju Matice hrvatske za značajan izdavački poduhvat.

Taj posebni kulturno-povijesni prostor Ravnih kotara i Bukovice odigrao je značajnu ulogu u stvaranju najranije hrvatske države obuhvaćajući nešto šire područje između gradova Nina, Knina i Solina. Hrvati su krajem 6. i početkom 7. stoljeća intenzivno naselili Ravne kotare i Bukovicu. Tu su obitavali i imali svoje posjede 12 poznatih hrvatskih rodova s kojima je kralj Koloman sklopio sporazum (Pacta conventa). Oni su ga priznali za hrvatskoga kralja, a za uzvrat kralj im je osigurao određene povlastice. Nakon toga Koloman je okrunjen 1102. u Biogradu za hrvatskog kralja, a prema pronađenoj ostavi s Kolomanovim srebrnjacima u Donjim Lepurima u blizini Podgrađa, najvjerojatnije je sporazum sklopljen u Podgrađu. Čini se da je u pregovore s hrvatskim plemstvom Koloman morao uložiti i dio novca iz kraljeve blagajne koja je bila u pratnji vojnog pohoda. Dogovor je postignut na mjestu gdje je održavan lučki sudbeni stol. Manje je poznato da se ta mikroregija nazivala „Hrvati“ sve do izmjene stanovništva za vrijeme turske vladavine od kada se koristi današnji naziv Ravni kotari.

Na petstotinjak stranica ilustriranih fotografijama u boji, kartama i grafikonima, u knjizi je obrađeno jedinstvenom metodologijom osamdesetak naselja prostora Ravnih kotara i Bukovice.   

 

NOVOSTI

 

Copyright © 2020   •   Grad Skradin - Službene stranice   •   Sva prava pridržana   •   Web dizajn i izrada: MEDIAN kreativna rješenja